Logotext

Utförligare information finns på konstnärernas egna hemsidor som kan nås genom att klicka på respektive namn.

13 JANUARI - 4 FEBRUARI

ROGER SIMONSSON

Jag har en abstrakt ingång i mina verk men så kanske det dyker upp symboler och figurer efterhand. Jag försöker vända ut och in på budskap och stämmningslägen för att nå något slags läge där verket talar. Inget är givet heter en av mina verk och det får väl illustrera min arbetsprocess. 

ORRANÄS GLASBRUK

Orranäs Glasbruk är ett ungt glasbruk på historisk mark i Orrefors och som invigdes 2017. Bakom satsningen ligger entreprenören och företagsledaren Ingemar Andersson.

Ambitionen har varit att förvalta en lång tradition av hantverkskunnande i ett modernt sammanhang. Med på denna utställning finns ett antal objekt gjorda i graalteknik; en teknik som ursprungligen utvecklades in Orrefors för över 100 år sedan och som nu enbart behärskas av ett fåtal glasblåsare i världen. 

Representerade på utställnignen är våra hyttmästare Amy Kruger och Johan Nilsson samt några av de konstnärer vi samarbetar med.  

24 FEBRUARI - 17 MARS

 

 

TARIK HARDAGA

Jag är född 1960 i f.d. Jugoslavien, Sarajevo, Bosnien. 1980 började jag måla och det ledde till många välbesökta utställningar i hemlandet. Sedan 1994 bor jag i Sverige och påbörjade min konstutbildning i Visby 1995 och avslutade den 4 år senare i Falkenberg.  Jag inspireras av klassisk konst som jag vill återge på ett modernt sätt.

LISA HARTWIG ERICSON

Lisa Hartwig Ericson genomför just nu en Masterutbildning i CRAFT på Konstfack med inriktning på glas och keramik. Hon har sedan tidigare en kandidatutbildning i konsthantverk från Konstfack och har medverkat i flera grupputställningar, både i Sverige och internationellt. Hennes praktik utmärks av att hon blandar ny digital teknik såsom 3D-print och digitala designverktyg med uråldriga hantverkstekniker såsom drejning och glasblåsning. 

20 APRIL - 12 MAJ

MAJ STRÖM

Mitt bildskapande föds alltid ur något jag känner för och vill tala om. Vill förmedla naturens och människornas sårbarhet, hitta växtens inneboende kraft och vattnets blöta karaktär. Jag har under mitt 30 åriga konstnärsskap utforskat olika tekniker som olja, grafik, textil och även graffiti. Jag tycker om att hitta humorn i det svarta och vill gärna använda så mycket färg som möjligt för att försköna tillvaron. 

SKRUFS GLASBRUK

Skrufs Glasbruk ägs och drivs nu av familjen Elm från Skruv och är en plats där hela familjen arbetar. Alla produkter i Skrufs sortiment är tillverkade i hyttan i Skruv. På Skrufs glasbruk förenas tradition och nytänkande med hög kvalitet och högt konstnärligt innehåll, alltså ett gediget Småländskt hantverk.  

 

24 MAJ - 26 MAJ

KONSTRUNDAN

BILD- OCH FORMGIVNINGSELEVER, NJUDUNGSGYMNASIET

MOMENTUM

En väg att uppnå momentum i sitt skapande.

6 JULI - 11 AUGUSTI Konst i sommartid 3+3

ROLF WERNERSSON

Utgångspunkten för mitt skapande är som för de flesta, naturen och själva livet. Mina målningar kan ses som inre landskap som intuitivt vuxit fram på duken. Man står mitt i det ofattbara stora och söker ett språk för det obegripliga. I sitt innersta rum är man ensam och grammatiken blir då unikt personlig vare sig man vill eller inte. 

BERGLIOT KVARNARE

Jag vill fånga stämningen i naturen, mystiken, det magiska och det vackra. 

LARS ISACSON 

Mitt måleri är en beskrivning av verkligheten och med det tror jag mig kunna dela mina upplevelser med andra.

LINN SJÖSTEDT

Linn Sjöstedt bygger skulpturer i keramik som gör oss påminda om vardagens absurditeter. Människans konstanta kamp för att hinna ikapp sig själva, att göra karriär, sköta kosten och att hålla skenet uppe. Leran och stengodset är utgångspunkten i verken men det är i mötet med andra material som berättelsen uppstår. Estetisk kan keramiken beskrivas som en blandning av skulptural majolika och popkonst. Linn Sjöstedt är utbildad på konstfack på programmet för keramik och glas. 

SIMON KRISTRÖM

Genom drejning hittar jag mitt fokus. Det är en teknik jag använder för att skapa bruksgods och krukor som ofta svävar mellan konstobjekt och historiskt bruksgods. Keramiska former som återkommit och upprepats genom historien ges nu form genom mina händer. Mina alster bär ofta markeringar av mina händer och min hantering av dem under skapandeprocessen.  

KAREL BECVAR

Skulptör, arbetar med glas, brons och betong. Till utställningen i Vetlandas planerar jag att skapa en serie av mindre skulpturer med figurala motiv i glas. Nu arbetar jag med vaxmodell, färdiga skulpturer blir skapade med teknik smält glas i formen. 

31 AUGUSTI - 22 SEPTEMBER

ROBINA DOXI

Jag hämtar inspiration från allting omkring mig, blandat med min barndom på Österlen och historier om min pappas uppväxt i Mellanöstern och Centralamerika. Science fiction och mytologi är också återkommande influenser.

Jag skapar med bläck, kaffe, akryl och pennor. Det är en teknik som tagit många år att utveckla och som ständigt utmanar eftersom resultatet inte helt går att förutsäga. Min utbildning kommer från CATS College, Cambridge UK; Gerlesborgsskolan utanför Göteborg och en Masters i Fine Art på Chelsea/Camberwell College i London. 

EMELI HÖCKS

Blir allting skräp? Vem bestämmer vad som är skräp? För mig är det inte skräp, för mig är det en möjlighet - en möjlighet att hitta nya användningsområden och värden. Min konstnärliga process tar avstamp i “Zero Waste”-filosofin, vilken strävar efter att eliminera utsläpp från produktionen av nya produkter, att minimera konsumtion av nya varor samt att maximera återbruk.

Mina skulpturer är tillverkade av ett egenutvecklat, helt cirkulärt kompositmaterial som förutom malda äggskal och kol gjort av kaffesump även består av återvunna träfibrer och naturligt lim. För att påverka det estetiska uttrycket tillsätts andra biologiskt nedbrytbara komponenter, till exempel tång och snäckskal. Emeli Höcks är utbildad inom grafisk design, produktdesign och möbelformgivning och har en Master of Fine Arts i Design från HDK-Valand. 

5 OKTOBER - 27 0KTOBER

MORGAN JOHANSSON 

Jag målar det jag ser. Ljuset i ett landskap, kust och hav, ibland någon öde plats, men oftast fåglar. 

Jag arbetar som konstnär på heltid och har under de senaste 25 åren haft över 200 utställningar i Sverige och utomlands.

16 NOVEMBER - 8 DECEMBER

VETLANDA KONSTFÖRENINGS MEDLEMMAR

Inom Vetlanda Konstförening finns ett stort antal konstskapande medlemmar. I år möts dessa konstutövare i en gemensam konstutställning. Vår förhoppning är att deras skapande skall beröra betraktaren på ett sätt som ger inspiration så att fler vill börja utöva någon konstform och kanske upptäcks en dold talang.