Logotext

Utställningar 2020

2020 BLEV ETT MYCKET ANNORLUNDA ÅR

En pandemi drabbade världen med en kraft som ingen hade kunnat föreställa sig. Förutom att det ledde till stor smittspridning så resulterade detta också i stort antal avlidna över världen varav tusentals i vårt land. De flesta samhällssektorer drabbades hårt och inte minst kultursektorn. För vår förening innebar det att endast 2 av de planerade utställningarna, som låg i början av året, kunde genomföras. Övriga flyttades till i första hand 2021 i samråd med konstnärerna.

2020 BLEV ETT MYCKET ANNORLUNDA ÅR

En pandemi drabbade världen med en kraft som ingen hade kunnat föreställa sig. Förutom att det ledde till stor smittspridning så resulterade detta också i stort antal avlidna över världen varav tusentals i vårt land. De flesta samhällssektorer drabbades hårt och inte minst kultursektorn. För vår förening innebar det att endast 2 av de planerade utställningarna, som låg i början av året, kunde genomföras. Övriga flyttades till i första hand 2021 i samråd med konstnärerna.

14 NOVEMBER - 6 DECEMBER

CAROLINE MÖLLER

"Jag arbetar sedan snart 30 år på heltid som keramiker i Byxelkrok på norra Öland.Drejskivan är mitt främsta arbetsredskap och jag utgår ofta från den drejade formen men skär, vrider och bygger ofta för att nå dit jag vill med föremålet. Min strävan är att vara nytänkande. Jag tycker om att exprimentera, våga misslyckas om och om igen. Ur detta utvecklas mitt skapande, ibland på ett helt oväntat sätt!"

LENNART ASCHENBRENNER

"Genom att plocka upp och avbilda en bortkastad papperslapp, en rostig ölkapsyl, ger jag det låga motivet en betydelse. En konstnär är som en alkemist. Jag försöker göra guld av skräp."

5 NOVEMBER - 8 NOVEMBER

KONSTBYTARDAGAR

Vartannat år anordnar Vetlanda Konstförening konstbytardagar. I år är det dags igen! Under två dagar fylls våra lokaler med konst som lämnats in för visning och försäljning.

Klicka på bilden för att läsa all information om inlämningdatum, försäljningsvillkor etc.

3 OKTOBER - 25 OKTOBER

JAN-BERTIL ANDERSSON

"Jag har sedan början av 1980-talet, då jag avslutade mina konststudier i Göteborg, arbetat med måleri, teckning och väldigt mycket grafik. Formgivning, objekt/artists books och video har det också blivit. Allt med människan som utgångspunkt."

CHRISTER BORDING

"Min grundläggande kärlek till det svarta guldet, diabasen, föddes under 1970-talet. Jag vill närmast likna det vid ett livslångt kamratskap.Det krävs samarbete och stor respekt för detta material, precis som i ett förhållande mellan oss människor. Det kan kännas som om jag snuddar vid evigheten ibland. Eller som Harry Martinsson uttryckte det; daggdroppen speglar universum."

LARS NYBERG

"De här torrnålsgravyrerna är porträtt av blommor och träd jag träffat på. Ibland kan jag se en växt eller ett träd hur många gånger som helst utan att riktigt se växten. Men plötsligt så upptäcker jag den. Torrnålsgravyr är en mycket enkel och direkt metod. En vass stålnål och en blank kopparplåt. Det är inte en teckning utan något annat. Tunna linjer som andas. Repor i en blank kopparplåt."

22 AUGUSTI - 13 SEPTEMBER

MARGARET P ELFSTRAND

"Jag bor i Mjölby i Östergötland där jag är verksam som konstnär i egen ateljé.Min inspiration kommer oftast från naturen i form av färger, former och detaljer som gör intryck. Efter inre reflektion ger intrycken avtryck på duken, och tillsammans med färg skapar jag mina konstverk. Jag har deltagit i utställningar i Sverige och internationellt i Frankrike, Italien, Schweiz, England och Österrike."

LENA EKMAN

"I mitt måleri vill jag skildra och gestalta, inte avbilda eller vara för övertydlig. Form och färg får ersätta detaljer. Jag visar rörelse på olika sätt, företrädesvis i akvarell där jag finner en direkthet. Dansare, segel och fjärilars flykt gestaltar rörelse i mina målningar. Rörelse är ett universellt språk som talar till oss alla. Jag hoppas att målningarna förmedlar en känsla hos betraktaren."

ULF FLENBERG

"Efter ett långt liv som amatörentomolog har jag sedan 15 år tillbaka utvecklat en glasteknik som ger möjlighet att visa skalbaggar i 10-15 ggr förstoring. Min ambition är att komma så nära de olika arternas karaktär som möjligt och förmedla deras fantastiska former och färger. De flesta är svenska arter och några har tropiskt ursprung."

27 JUNI - 2 AUGUSTI

KONSTFÖRENINGEN PRESENTERAR VETLANDAKONSTNÄRER UNDER 100 ÅR                 1920 - 2020

21 MAJ - 24 MAJ

BILD- OCH FORMGIVNINGSELEVER NJUDUNGSGYMNASIET

Stad förr och nu.

Stadens inre och yttre.

Staden i fantasi och verklighet.

4 APRIL - 26 APRIL

ANNA R KINMAN

"Med förundran upplever jag skönheten i naturens gemensamma linjer. Dessa förtydligas när former, som i verkligheten är mycket små, kraftigt förstoras. Jag arbetar idag både med keramik och musik. Mellan dem finns ingen motsättning. Där finns linjer och rörelse, rytm och puls. Centrala begrepp i mitt arbete är sinnlighet, ärlighet och mod."

ANN-CHRISTIN MOBERG

"Jag har tecknat och målat under hela mitt liv, så länge jag kunnat hålla i en penna. Jag kallar mig autodidakt, men har gått många kurser genom åren. Jag håller kurser i akvarellteknik sedan nästan 15 år tillbaka. Genom åren har jag haft många utställningar som varit jurybedömda. Mina motiv hämtar jag från naturen. Mina motiv hämtar jag från naturen men jag får också inspiration från vårt fantastiska svenska glas."

AGNETA META WIJKANDER

"Min konst är inne i en period av mycket glädje, fantasi och humor. Detta vill jag även förmedla till betraktaren. Jag hämtar mina motiv främst från iakttagelser i vardagslivet som senare övergår i fantasier. Jag målar i akryl/blandteknik och arbetar helst i starka färger. En höjdpunkt i mitt måleri var bl.a. olika kurser på Konsthögskolan i Holbaek i Danmark."

22 FEBRUARI - 15 MARS

MICKE JOHANSSON

"Jag är född i Flerohopp utanför Nybro. Genom kontakt med Ulrika Hydman Vallien och Orrefors Kosta Boda fick jag möjlighet att åka till Pilchuck Glasschool och vidga vyerna inom glasets fantastiska värld.Jag blev mästare vid 24 års ålder. 2004 fick jag anställning vid Pukebergs glasbruk och 2007 tog jag över hyttan och startade Mickejohans Konstglas AB. Idag har jag egen hytta och glasschop på min egen gård utanför Örsjö."

 

IRENE TROTZIG

"Jag vill att varje bild ska vara som små berättelser. En historia där tiden förvandlas i tankestigar som slingrar sig mot drömmars minnen i det bortglömda. Som ett minne står jag själv i små ord som jag ristat på den vita duken och lämnat spår. I färgernas specifika ton bygger jag ett drömskt landskap."

11 JANUARI - 2 FEBRUARI

CHRISTINA ASSARSSON

"I början av karriären skapade jag mest porträtt med kolkrita men numera blir det nästan enbart oljemålningar. Jag målar friskt med kniv och har nästan lika mycket färg på mig själv som på tavlan. Genom att måla med kniv kan jag skapa de tredimensionella effekter som jag eftersträvar. Jag vill att mina tavlor skall vara som ögongodis och förmedla livets alla lyckliga ögonblick av värme, glädje och solsken."

DALE KARLSSON

"Jag har jobbat med lera sedan mitten av 70-talet. Efter Leksands folkhögskola började jag min yrkeskarriär som drejare på Stenkärlsfabriken i Höganäs. Sedan 1982 har jag egen verkstad i Vimmerby. Mina inspirationskällor har alltid varit de österländska stengodstraditionerna. Till utställningen har jag arbetat med  drejad sluten form med klassiska glasyrer som temoko, chün, oxblod och askglasyrer."